Сламен покрив

Thatch roofing

Тръстиков, или сламен покрив?!  На българина това му звучи не само екзотично, но и смехотворно. Според традициите в страната ни подобно строителство има само в приказката за трите прасенца.. И то най - малкото и глупаво строи по този начин...

Каква е истината за сламените покриви в действителност. За направата на такъв покрив най - често използваните материали са някои видове слама, или тръстика. Покриви от тръстика са с по - дълъг "живот" - до 50 години.

Thatch roofing

Какво представлява сламеният покрив? Това е покритие за сгради, което може да достигне дебелина от 25-35 см, а освен това тежи не повече от 40 - 50 кг. Разбира се се използва специална техника за покритие, която в съчетание с естествената естетичност, напълно променят фасадата и дизайна на сградата, дават топлина през зимата и прохлада през горещите летни месеци. Тъй като архитектурни качества са неоспорими - този вид покриви и технология набират непрекъснато почитатели в САЩ, както и в страните от Централна и Западна Европа.

Thatch roofing Сламените покриви непрекъснато набират почитателби в Европа и САЩ

Въпреки, асоциацията, с която стартирахме статията и приказката "Трите прасенца", сламения покрив е израз на благосъстояние и освен това има завидни качества, като остава устойчив на много метеорологични и екологични явления и природни влияния.

Тръстиката например остава водонепропусклива повече от 50 години ( не се мокри, не набъбва и не попива влагата).

Безспорно това е една екотехнология, която ще бъде с времето икономически оправдана, задължително условие обаче е техническото изпълнение на сламения покрив да бъде поверен в ръцете на професионалисти.

Доста многзнайковци се шегуват като казват, че в подобен покрив птиците ще си правят гнезда, или ще го изядат мишките, или всякакви подобни остроумни лафччета и вицове.

Качествено направения сламен покрив няма цепнатини, а и мишките не обичат вкуса на тръстиката... Дори безспорно доказано е, че гризачите влизат далеч по-лесно под битумното покритие, отколкото през дебелия 25-35 - сламен пласт.

Вентилация и изолация.

Безспорно това е едно от най - големите предимства на сламеното покритие. Запазването на сравнително постоянна температура. Това е и основната разлика с други покривни системи,освен това на практика нужда от вентилация почти няма. Тръстиковият покрив с дебелина 30 см и наклон 45° отговаря на всички изисквания за изолация, включително и звукоизолация. Топлопроводимостта съответства на 10 см от модерните изолационни материали.

Относно пожарната безопасност.

 Това е противоречив въпрос според повечето специалисти процентно рискът от пожар е еднакъв с този при традиционните покривни системи. Първо защото причинителите на запалване са най - често късо съединение, или искра от комина и второ покритието се третира със специални нетоксични противопожарни препарати - като Magma TAS Firestop, създадени специално за подобни покривни конструкции. След обработка препаратът не може да се отмие. Така покривът придобива огнеупорни и влагоотблъскащи свойства.

Thatch roofing

При вече изградени покриви новият сламен слой се поставя върху стария. По такъв начин с годините се наслагват доста пластове. Повече от 250 къщи във Великобритания имат сламени покрития, като първият е поставено преди приблизително 500 години.

Воднатаа тръстика се използва широко в някои части на западна и източна Англия. Новите имоти със сламени покриви почти винаги са от водна тръстика, тъй като тя е най-издръжливия сламен материал за покрив, и е склонен да даде най-дълъг живот на конструкцията.


Препоръчителният наклон на покрива не трябва да бъде по-малък от 35°, като дебелината и покритието се определят според конструкцията.

Категории:

0 Responses to “Сламен покрив”

Публикуване на коментар

Абонамент

Ние сме наясно, че голяма част от покривите, които се нуждаят от хидроизолация и ремонт са така наречените общи части. Ако вашият е такъв и трудно можете да съберете пари, абонирайте се за нашия сайт и следете всички промоции, отстъпки и новости. Ако пък покривът, който се нуждае от ремонт е само ваш просто се обадете за да получите повече информация на тел. 0878 980 253

Designed by SpicyTricks